Wat is Isobooster isolatiefolie?

Isobooster is een innovatieve isolatiefolie die bestaat uit verschillende lagen aluminiumfolie afgewisseld met luchtkussens. De unieke isolatiewerking geschiedt op basis van thermische reflectie of thermoreflectie. In tegenstelling tot de dikke isolatiematerialen die warmte absorberen, reflecteert Isobooster de warmte en kou. Het is een gepatenteerde Nederlandse uitvinding, geproduceerd in de EU.

U kunt Isobooster isolatiefolie overal inzetten: bij nieuwbouw en renovatie, bij isolatie van daken, binnenwanden, spouwmuren en vloeren

Eenvoudig en veilig isoleren
Isobooster isolatiefolie is dun (vanaf 24mm) en licht in gewicht (350gr/m2), waardoor het materiaal eenvoudig zelf te verwerken is. Bij de montage zijn geen dure, ingewikkelde apparaten nodig. Bij isolatie met Isobooster komen geen schadelijk vezels of stof vrij (in tegenstelling tot de meeste alternatieve isolatiematerialen zoals steenwol of glaswol).

Voordelig energie besparen

De ongekend hoge isolatiewaarde (Rd vanaf 2,4) van onze Isolatiefolie zorgt voor een directe besparing op uw energierekening. Daar waar conventionele isolatie alleen de warmte tegenhouden (en absorberen), kaatst Isobooster isolatiefolie warme lucht terug de ruimte in. U haalt hiermee veel meer uit de warmte in huis.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Isobooster isolatiemateriaal heeft een bijzonder lange levensduur en bij eventuele sloop of vervanging goed recyclebaar. Het feit dat het materiaal extreem dun en lichtgewicht is (zeker vergeleken met conventionele isolatiematerialen als glaswol of steenwol) zorgt bovendien voor een lagere milieubelasting in transport.

Het ISO-booster effect in het kort:
Aluminium (de basis van Isobooster isolatiefolie) reflecteert warmte (en infrarood straling)

Warmtereflectie brengt watermoleculen in trilling en zorgt voor verdamping (door de beluchting in de spouw wordt waterdamp afgevoerd)

Warme, vochtige lucht beweegt zich via oppervlaktes (de buitenmuur) naar boven (het Coanda-effect), wat zorgt voor een herhaling van dit effect door een continue luchtstroom.

Warme lucht stijgt op, droge lucht is zwaarder en zakt en blijft hangen

Vocht geleidt warmte: droge lucht is dus een goede isolator die tot twee keer minder warmte doorgeeft.

Ook het materiaal (steen, hout of gips) wordt droger, waardoor het beter isoleert

 

Isolatie en warmte

Isolatie in uw huis creëert een weerstand tegen temperatuur verlies en verlaagt de verwarmings-, maar ook de koelingskosten. We horen van de overheid en van allerlei milieu organisaties dat we moeten isoleren. Maar vraag de gemiddelde Nederlander hoe dat nou werkt en wat het is en je zult een vragende blik krijgen. Dus wij zijn er eens ingedoken: Hoe werkt isolatie nou? En waarom werkt reflecterende isolatie, zoals Isobooster, beter dan andere isolatievormen?

Temperatuur en hoe gedraagt het zich

Om te begrijpen hoe isolatie werkt, zul je iets moeten begrijpen over hoe warmte zich gedraagt en hoe het beweegt. Warmte en koude bewegen op drie manieren:

  • Overdracht (geleiding)
  • Stroming (convectie)
  • Straling

Dit is het best te illustreren aan de hand van een kopje koffie. Als je het kopje koffie met je handen aanraakt voel je de warmte van de koffie: dit is warmte overdracht door geleiding. Houdt je je handen boven het kopje dan voel je de warme lucht opstijgen van de koffie, oftewel stroming. Houdt nu je handen om het kopje heen, maar raak het kopje niet aan: wat je voelt is straling.  Overigens kun je dit ook doen met een kopje thee. Hou er rekening mee dat straling de enige vorm is die je volledig kunt blokkeren: reflecteren met Isobooster is dus altijd beter dan traditionele vormen.

Wegvloeien warmte

Het is ook belangrijk om te weten dat temperatuur altijd wil stabiliseren: warmte heeft altijd de gewoonte om van warm naar koud te vloeien, tot er geen temperatuur verschil meer is.

In een woning betekent dit dat in de winter de warmte van alle verwarmde kamers direct naar de onverwarmde ruimten vloeit zoals bijvoorbeeld vlieringen, garages, muren en vloeren: het zoekt de ruimten en materialen waar een verschil in temperatuur is. In de zomer tijdens een warme dag zal de buitenwarmte van de buitenlucht naar de koelere ruimten in het huis vloeien, bijvoorbeeld van zolder. Dit is merkbaar als je in een traditioneel geïsoleerde zolder op een hete dag gaat staan: meestal is het niet uit te houden. Een met Isobooster geïsoleerde zolder is dan nog steeds aangenaam.

Om het comfort van de woning te bewaren werkt in de winter de verwarming om de temperatuur in stand te houden en warmte te creëren. In de zomer werkt de airconditioning om de warmte af te voeren. In een slecht of niet geïsoleerd huis kan dit nogal wat energie kosten: warmte of koude stroomt vrijelijk door de slechte isolatie heen. Een beetje alsof je water uit een kuil aan het strand probeert te scheppen. Een goede isolatie van een woning kan deze cyclus van energieverbruik doorbreken.

Door het gebruik van Isobooster wordt je woning niet warmer, maar wordt je verbruik wel lager: de verwarming of airco heeft namelijk minder energie nodig om de gewenste, behaaglijke, temperatuur te behouden.

Hoe werkt isolatie?

De meest traditionele isolatiematerialen werken door temperatuur overdracht of stroming te vertragen. Let wel, dit is niet stoppen, maar vertragen. Dit werkt hetzelfde met koude. Dit maak je zelf elke winter mee: Je hebt vast wel eens in de winter met een dikke jas moeten stil staan, of wachten. De jas houdt de koude niet tegen, maar vertraagt het wegvloeien van je lichaamswarmte. Na een uur stilstaan heb je het gewoon koud. De thermosfles (op basis van reflectie) werkt ook beter dan de theemuts (op basis van overdracht) van vroeger.

Isobooster, de reflecterende isolatie, weerkaatst de straling van koude en warmte volledig. Het stuurt de koude of warmte in feite terug, naar waar het vandaan komt. Door te weerkaatsen blokkeert Isobooster de straling in plaats van het vertraagd door te laten. Hiermee neem je de regie over het klimaat in je eigen woning, en tegelijkertijd de regie over je gas- en elektriciteitsrekening.